Kata poetikoa

Ardo-dastatze bat, literatura eta poesiarekin konbinatua, esperientzia multisentsorial eta artistiko bat da, ardoaren plazerak hitzaren ahalmen oroigarriarekin lotzen dituena.
 Ekitaldiaren deskribapena:
 Sarrera batekin hasiko da, non idazle batek ardoaren
eta hitzen artearen arteko sinergia azaltzen duen. Hemen, ardoa dastatzeaz gain, inspirazio-iturri bihurtzen da jarraian irakurriko eta/edo ekoitziko diren testuentzat, kopa bakoitza poema edo pasarte literario batekin lerrokatuta.
 Lehen Etapa: Zuriak eta
Poesia Lirikoa
 Zerbitzatutako lehen ardoa zuri freskoa da, zitriko eta lore notekin. Gonbidatuek bere usain eta zaporea arakatu ahala, poeta edo narratzaile batek poesia lirikoko zatiak irakurtzen ditu, udaberriko, gaztaroko eta naturako irudiak gogora eka
rriz. Zurrut bakoitzak zentzumenen garbitasuna, istanteko edertasun iragankorra goresten duten hitzekin egiten du. Lizardi edo Xabier Lete bezalako poetek airearen ukimenaz eta landaren koloreez hitz egiten duten beren bertsoekin laguntzen dute, ardoaren freskotasunarekin bizia hartzen dutela diruditenak.
 Bigarren etapa: Arrosak eta Prosa Erromantikoa
 Ardo gorria, leuna eta fruta-arbola, zerbitzatzen den hurrengoa da. Bere kolore delikatuak prosa erromantikoko pasarteetarako trantsizioa islatzen du, non mai
tasuna eta desioa pertsonaien istorioarekin elkartzen diren. "Lorrisgo Guillaume eta Frantziako Roman De La Rose deritzana" edo "Txatillongo Gautier" abestien zatiek ardoaren esperientzia nabarmentzen dute, tonu malenkoniatsu baina grinatsua emanez. Bera, dardarkariaren eta gozoaren arteko orekan, giza emozio osoen metafora bihurtzen da.
 Hirugarren Etapa: Beltzak eta Poesia Bizia
 Intentsitatea handitu egiten da beltz sendoak, gorputzekoak eta tanino sakonak iristen direnean. Ardo beltzak, fruitu ilun, espez
ia eta larruzko usainez beteak, olerkiak eta testu trinkoagoak irakurtzen diren bitartean dastatzen dira, introspekzioa, borroka edo dolua jorratzen dituztenak. Hemen, "Portugalgo Denis" edo "Dante Alighieri" bezalako autoreen poesiak laguntzen du ardoa, atmosfera maila introspektibo eta sakonago batera igoz. Zurrut bakoitzak hitzen pisua islatzen du, eta bertaratutakoak emozioen konplexutasuna sentitzera gonbidatzen ditu.
 Azken etapa: gozoak eta epikoak
 Azkenik, dastatzea amaitzeko, uzta berantiarreko ardo
gozoak edo ardo gotortuak dastatzen dira, eta horien aromek eztia, fruitu lehorrak eta espezia exotikoak ekartzen dituzte gogora. "Francesco Petrarca" edo "Francois Villon" bezalako poesien zatien edo kontakizun mitologikoen irakurketarekin batera. Abenturaz, konkistaz eta misterioz beteriko testu hauek ardoaren egitura aberatsarekin eta gozotasunarekin harmonizatzen dira, eta saioari amaiera ematen zaio poztasun sentsazioarekin.
 
 Itxiera eta hausnarketa:
 Ekitaldiaren amaieran, gonbidatuek ardoari eta test
uei buruzko sentsazioak partekatzeko eta azken topa egiteko aukera izango dute.
 
 Ardo dastaketaren eta poesiaren arteko uztarketa hau dastatze soil bat baino gehiago da: sentitzeko artea aztertzeko gonbidapena da, non ardo bakoitzak istorio bat kontatzen d
uen, eta hitz bakoitza hitzaren sakonean errotzen den.

Izen emateko: eie@idazleak.eus